Prof. Frederic Vemeulen (KULeuven) spreekt over zijn nieuw boek

Datum: 
maandag, 18 november, 2024 - 18:00
Plaats: 
Universitaire Stichting
Afspraak: 
maandag 18 november 2024 om 18 u.

In het kader van de reeks “Leden aan het woord …” spreekt Prof. Dr. Frederic Vermeulen (KU Leuven) op 18 november 2024 om 18 u. over zijn eerste historische roman "De heks van Gottem" (Uitgeverij Lannoo, 2024); hij gaat in dialoog met Prof. Dr. Dick Harrison (Universiteit van Lund, Zweden, auteur van meer dan 105 boeken) waarvan net het boek verschenen is "Heksenjacht. Een geschiedenis over angst, repressie en vrouwenhaat(Omniboek, 2024). 

De activiteit gaat door in het Engels.

Na de gedachtewisseling volgt een receptie, waar ook het boek kan gekocht en gesigneerd worden.

Deelname 25 € p.p.  Inschrijvingsformulier.

De sprekers

Frederic Vermeulen (1974) is gewoon hoogleraar economie aan de KU Leuven en winnaar van de Francquiprijs in 2019. In de zoektocht naar zijn familiegeschiedenis ontdekte hij zijn verwantschap met Tanneke Sconyncx, zijn over(x9)grootmoeder.

Dick Harrison (1966) is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Lund, Zweden. Hij schrijft artikelen, blogs, romans en non-fictieboeken en maakt tv-documentaires over Europese en Zweedse geschiedenis.

De boeken

De heks van Gottem. Het waargebeurde verhaal van Tanneke Sconyncx

Tussen de zestiende en de achttiende eeuw werden duizenden vrouwen en mannen onterecht beschuldigd van hekserij. Tanneke Sconyncx was één van hen. Dit is haar verhaal.

De Spaanse Nederlanden, eind zestiende eeuw. Het zijn barre tijden voor de bevolking uit Gottem. De troepen van Filips van Spanje en de doortrekkende calvinistische legers vreten de kleine steden en dorpen kaal, religieuze twisten splijten de kleine dorpsgemeenschappen in tweeën en de pest steekt de kop op. Het leeglopende platteland en de ingestorte vlasindustrie verkeren in een malaise.

De eigenzinnige, jonge Tanneke staat op de drempel van een nieuw leven wanneer ze huwt met de welgestelde boerenzoon Thomas. Maar ook voor hen wordt het steeds moeilijker de familiehoeve te hoeden. En wanneer een ontslagen knecht de roddel verspreidt dat Tanneke een heks zou zijn, komen ze pas echt in de problemen.

In een wereld gerund door mannen, zonder enige vorm van verweer of bescherming door wat voor hogere autoriteit dan ook, probeert Tanneke haar onschuld te bewijzen in een proces dat al vooraf gevoerd lijkt.

Heksenjacht. Een geschiedenis over angst, repressie en vrouwenhaat

In ‘Heksenjacht’ beschrijft de Zweedse historicus Dick Harrison de grote heksenprocessen en hekserijvervolgingen in Europa sinds de oudheid. Daarbij heeft hij extra aandacht voor de vervolgingen in West-Europa in de 16e en 17e eeuw.

Het beeld van ‘de heks’ had voor talloze onschuldige vrouwen verschrikkelijke consequenties. Zij werden verbannen, besmeurd, aangeklaagd, mishandeld, veroordeeld en vermoord. Soms omdat ze als vreemd of gevaarlijk werden gezien, vaak alleen omdat ze ‘anders’ waren dan de gevestigde samenleving. Om deze gebeurtenissen te kunnen begrijpen, is begrip van de tijdsgeest nodig. Dick Harrison werpt licht op de culturele en politieke omstandigheden die ten grondslag lagen aan het geloof in en vervolgen van heksen en hekserij en legt uit hoe in al deze gevallen tal van vrouwen de ideale zondebok bleken.

Harrison bewerkte de oorspronkelijke Zweedse editie speciaal voor de Nederlandstalige lezers met tal van voorbeelden uit Nederland en België.

Inschrijven en betalen vóór: 
14 november