Welkom op de site van Universitaire Stichting

  • Auditoria of vergaderzalen in verschillende maten
  • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
  • Het volledige programma van onze activiteiten online

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

  • voor academici van heel het land,
  • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
  • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

Zie verder op de website voor de initiatieven en activiteiten georganiseerd door de Universitaire Stichting.

 

Wij wensen onze leden een prettige verkwikkende zomervakantie.

Ons restaurant is gesloten van 21 jul tot 20 augustus.

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Volgend Ethisch ForumWhat place (if any) for academics in our post-truth era ? Save the date : donderdag 7 december 2017.

Planning van volgende activiteiten van Re-Bel :

Donderdag 14 december 2017: Patriotism at the local, regional, national and European levels: Are they compatible? Are they necessary? 
Donderdag 14 juni 2018: Mobility policy: (road, rail, air): too centralized or too decentralized? 
Donderdag 13 december 2018: Belgium's 6th state reform: how good did it prove to be? 
Meer informatie: op www.rethinkingbelgium.eu.

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten. Indien beschikbaar kunnen de presentaties daar gedownload worden.

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Dinsdag 26 september 2017 te 20 u. : Dans en Muziek in De Munt met Anne Teresa De Keersmaeker (choreografie) , Jean-Guihen Queyras (cello), Rosas (productie).

Vrijdag 23 maart 2018 te 20 u. Galaconcert van de Muziekkapel Koningin Elisabeth. (Bozar)

Woensdag 2 mei 2018 te 18 u. : Opera in De Munt: Lohengrin (Richard Wagner). 

Voor der concerten in Bozar en de voorstellingen in het Nationaal Theater, zie de afzonderlijke aankondigingen hieronder.

Culturele reizen voor de leden gepland in het huidig academiejaar: 

  • Van maandag 22 mei tot zaterdag 27 mei 2017culturele reis in Toscane, o.l.v. de heer Damien Wigny (F). Voor programma, prijzen, en inschrijvingsformulier, klik hier. (volzet)

  • Van vrijdag 4 augustus tot zaterdag 12 augustus 2017: cuilturele reis naar het Festival Crete Senesi met het Collegium Vocale en de heer Philippe Herreweghe. Voor informatie, programma en inschrijving, klik hier (volzet)

  • Van dinsdag 3 oktober tot zaterdag 7 oktober 2017: culturele reis "l’art roman dans le Roussillon" onder leiding van Prof. Jacqueline Leclercq–Marx (ULB) in samenwerking met Prof. Dierik Verbeelen (VUB). Voor programma en prijs klik hier, en voor het inschrijvingsformulier klik hier (volzet)

 Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.

Het Paleis voor Schone Kunsten nodigt in 2017-2018 opnieuw een aantal grote orkesten en befaamde musici-solisten uit, binnen een gevarieerd programma. 
Met de Universitaire Stichting naar een selectie van zestien hoogstaande concerten geeft u recht op een reductie van ongeveer 25 % in abonnement (16 concerten) of ongeveer 20 % op de losse concerten (behalve 15 % voor Bartoli).We zullen ook het Galaconcert van de Kapel Koningin Elisabeth hieraan toevoegen zondra de informtie beschikbaar is.

Door deze link te klikken verkrijgt u het programma van de door ons geselecteerde concerten.  De plaatsen bevinden zich voornamelijk op het 1ste balkon in 2de categorie. Teneinde goede plaatsen (1ste balkon) te verzekeren, hebben wij reeds een optie genomen op een aantal plaatsen. 

Voor meer info over de concerten zie de website van BOZAR

U kunt online inschrijven door hier te klikken en te betalen op de rekening van de Universitaire Stichting ten laatste op 5 september. U zult alle informatie ontvangen in een bevestigingsmail. 

Wij kunnen onze leden goede plaatsen aan een gereduceerde prijs aanbieden voor het Galaconcert van de Muziekkapel Koningin Elisabeth in BOZAR op vrijdag 23 maart 2018.

Concert met de Solisten van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, Sophie Koch, het Antwerps Symfonieorkest, het Octopus Koor en Bart Van Reyn.

Programma: Stabat Mater van Rossini en Aria's van Mozart.

Ledenprijs: cat. 1 : 45 €, cat. 2 : 32 €

Delname aan receptie (facultatief) tijdens de pauze: 30 €

Inschrijvingsformulier.

De Universitaire Stichting kan haar leden een voordeeltarief aanbieden op vier voorstellingen in het Nationaal Theater, twee dansvoorstellingen en twee theaterstukken (in het Frans).
Om in te schrijven voor een abonnement op de vier voorstellingen gebruik het inschrijvingsformulier op deze bladzijde. Voor afzonderlijke ticketten, klik op de datum van de betrokken voorstelling.

De prijs van het abonnement bedraagt 74 € (tegenover 94 € voor de afzonderlijke ticketten).

De vier voorstellingen zijn:

AMOR (dans):  donderdag 12/10/2017 – Voorstelling om 20.15 u.

Cold Blood (dans) : dinsdag 19/12/2017 - Voorstelling om 20.15 u.

GAZ. Plaidoyer d'une mère damnée (theater) : dinsdag 20/02/2018 - Voorstelling om 19 u.  (in Théâtre des Martyrs)

La petite fille de Monsieur Linh (theater) : dinsdag 29/05/2018 - Voorstelling om 20.15 u.

Klik op de datum voor meer informatie over de betrokken voorstelling.

Inschrijvingsformulier voor het abonnement voor de vier voorstellingen. Voor het abonnement dient men in te schrijven en te betalen voor 25 spetember 2017.

 

Om het publiceren van wetenschappelijke artikelen in internationale tijdschrfiten, waarvan de voertaal meestal het Engels is, te stimuleren, heeft de Commissie Publicaties en Subsidies beslist een toelage mogelijk te maken voor het (gedeeltelijk) dekken van de kosten voor het taalkundig nazicht van de manuscripten van artikelen. Voor de nieuwe regeling, het overeenstemmende reglement en de overeenstemmende aanvraagformulieren verwijzen we naar de betrokken pagina op deze website.

 

Het volgend Ethisch Forum gaat door op donderdag 7 december 2017 en heeft als thema:: 

"What place (if any) for academics in our post-truth era ?"

Noteer deze datum in uw agenda!

Voor verdere informatie, programma en aanmeldingsformulier zie de speciale website van het Ethisch Forum.

Dans en Muziek met Anne Teresa De Keersmaeker (choreografie), Jean-Guihen Queyras (cello), Rosas (productie).  (26 september 2017)

Johann Sebastian Bach ;6 Suites a Violoncello Solo senza Basso, BWV 1007–1012 (ca. 1720) 

György Kurtág Jelek II op. 5b (1961–1999), Arnyak (1999), Az hit (1998), János Pilinszky / Gérard de Nerval, op. 5b (1986), In memoriam Aczél György

Johann Sebastian Bachs Cellosuites worden beschouwd als een mijlpaal in de westerse muziekgeschiedenis. De intellectuele en architecturale structuur, ritmische vitaliteit en melodische verwevenheid blijven ons vandaag aanspreken. Anne Teresa De Keersmaekers affiniteit met Bach bleek al uit verschillende eerdere voorstellingen. Ze blijft een choreografische schriftuur nastreven die de essentie van Bachs muziektaal vat. In dit stuk worden de zes suites, uitgevoerd door de wereldbefaamde cellist Jean-Guihen Queyras, bewerkt, bevraagd en uitgevoerd in een choreografie voor drie dansers en twee danseressen, waaronder Anne Teresa De Keersmaeker zelf. Deze fascinerende symbiose van muziek en dans onthult zowel het wezen van elke suite afzonderlijk als hun onderlinge wisselwerking.

Prijs : 40 € eerste categorie, 30 € tweede categorie. Inschrijven en betalen voor 20 augustus 2017.

Inschrijvingsformulier.

Lohengrin (Richard Wagner) (2 mei 2018)

“In werkelijkheid is deze Lohengrin een volstrekt nieuw verschijnsel voor het moderne bewustzijn!” Richard Wagner zag zelf de nieuwheid in van zijn zesde muziektheaterwerk, dat hij voltooide in het revolutiejaar 1848. Hoewel het nog tot zijn ‘romantische opera’s’ gerekend wordt, kondigt zijn nieuwe visie van het muziekdrama zich hierin reeds duidelijk aan. Bij hem wordt de middeleeuwse sage van de zwaanridder een bezinning over de ware liefde die geen vragen stelt. Muziekdirecteur Alain Altinoglu, die dit werk reeds in Bayreuth dirigeerde, staat garant voor de muzikale kwaliteit, terwijl regisseur Olivier Py, in de Munt reeds bekend van zijn schitterende producties Les Huguenots en Hamlet, Wagners politiek-revolutionaire kantjes zeker niet wegvijlt. “Lohengrin begrijpen kan slechts diegene die zich van elke modern-ogende, veralgemenende voorstellingsvorm kan bevrijden om de fenomenen van het echte leven te zien”, meende Wagner zelf. Een uitdaging voor ons allen?

Prijs: cat 1 : 144 €, cat. 2  119 €. Inschrijven en betalen voor 15 maart 2018.

Inschrijvingsformulier.

Duur: 4.30 u. (2 pauzes).

Pagina's