Welkom op de site van Universitaire Stichting

  • Auditoria of vergaderzalen in verschillende maten
  • Ontdek onze Twinning Partners wereldwijd
  • Het volledige programma van onze activiteiten online

De Universitaire Stichting is een ontmoetingsplaats

  • voor academici van heel het land,
  • voor academici en leden van de "civiele" maatschappij,
  • voor academici van ons land, buitenlandse academici en leden van internationale organisaties.

Zie verder op de website voor de initiatieven en activiteiten georganiseerd door de Universitaire Stichting.

 

De Universitaire Stichting wenst haar Clubleden van harte een vrede- en verugdevol jaar.

 

Zie de uitnodiging tot onze nieuwjaarsbijeenkomst.

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Dinsdag 23 januari 2018 om 12.30 u.: Lunch-debat (N/F) "Welke Frans-Duitse samenwerking voor een nieuw Europa?" met Prof. dr. Luuk van Middelaar, Universiteit Leiden, en de heer Ghislain d'Hoop, Belgisch Ambassadeur in Berlijn. 

NEW ! Maandag 26 februari 2018 om 12.30 u.: Lunch-debat ""Is een coördinatie realiseerbaar tussen ruimtelijke ordening, verkeer en milieu in het Hoofdstedelijk Gewest Brussel en in de centrale metropool van België?"  met B. Périlleux (Directeur-Dienstchef, Brussel Stedenbouw en Erfgoed) & G. Micic (Ir Architect, verantwoordelijk voor de cel Kunst & Architectuur, Directie Infrastructuur van het Openbaar Vervoer, Brussel Mobiliteit)

Donderdag 1 maart 2018 om 12.30 u.: Lunch-debat (F) "Vitaliteit en Voeding. Goed eten om te genieten van het leven op elke leeftijd" met  Prof. Corinne Hubinont en Mevr.  Françoise De Keuleneer.

Planning van volgende activiteiten van Re-Bel :

  • Donderdag 21 juni 2018: Mobility policy (road, rail, air): too centralized or too decentralized? 
  • Donderdag 13 december 2018: Belgium's 6th state reform: how good did it prove to be? 

Meer informatie: op www.rethinkingbelgium.eu.

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten. De presentaties kunnen, indien beschikbaar, daar gedownload worden.

Voor concrete informatie over onderstaande activiteiten (programma, prijzen, inschrijvingsmodaliteiten), klik op de datum van de activiteit of op de aangegeven link.

Kalender van de activiteiten:

Voor de concerten in Bozar en de voorstellingen in het Nationaal Theater, zie de afzonderlijke aankondigingen.

NEW !  Klik hier voor het afzonderlijk bericht over de concerten van de Koningin Elisabeth-wedstrijd 2018 voor zang.

Donderdag 25 januari 2018 om 17.30 u.: Nieuwjaarsreceptie.

Donderdag 1 februari 2018 om 10.30 u.Geleid bezoek (N/F) aan de bezoek aan de tentoonstelling  “Magritte, Broodthaers & hedendaagse kunst”  in het Museum voor Schone Kunst, Koningsplein 3, Brussel, gevolgd door de lunch in de Universitaire Stichting.

NEW !  Donderdag 8 maart 2018 om 18 u.: Geleid bezoek (N/F) aan de tentoonstelling "Fernand Léger. Schoonheid alom"  in Bozar op 8 maart 2018 om 18 u., gevolgd door een diner in de Universitaire Stichting.

Vrijdag 23 maart 2018 om 20 u.: Galaconcert van de Muziekkapel Koningin Elisabeth. (Bozar)

Woensdag 2 mei 2018 om 18 u.: Opera in De Munt: Lohengrin (Richard Wagner). 

 

Culturele reis voor de leden van de Universitaire Stichting: 

  • Van woensdag 4 juli tot zondag 8 juli 2018culturele reis naar Sils Maria, o.l.v. em. Prof. Michel Flamée. Voor informatie klik hier.

  • NEW ! Donderdag 19 en vrijdag 20 april  2018 : Tweedaagse culturele uitstap naar Leiden. Meer informatie.

Voor informatie over voorbije activiteiten zie de rubriek Club, voorbije activiteiten.

In de lente 2015 werd door de Universitaire Stichting samen met de Foundation for the Urban Environment Pierre Laconte, een eerste cyclus van internationale lunch-debatten georganiseerd over het thema “A World of Cities”, bestemd voor de leden van de Universitaire Stichting en een breder publiek (bevriende kringen en verenigingen, faculteiten en personen uit de economische, sociale en culturele wereld).

Een nieuwe reeks lunch-debatten in dit kader wordt georganiseerd van januari tot april 2018.

Een eerste debat gaat door op maandag 26 februari 2018  om 12.30 u. en heeft als onderwerp   "Is een coördinatie realiseerbaar tussen ruimtelijke ordening, verkeer en milieu in het Hoofdstedelijk Gewest Brussel en in de centrale metropool van België?"  met medewerking van B. Périlleux (Directeur-Dienstchef, Brussel Stedenbouw en Erfgoed) & G. Micic (Ir Architect, verantwoordelijk voor de cel Kunst & Architectuur, Directie Infrastructuur van het Openbaar Vervoer, Brussel Mobiliteit).

Voor meer informatie en inschrijvingsformulier: klik hier.

Deelnameprijs: 33 € voor leden van de Universitaire Stichting en partner, en 38 € voor niet-leden.

 

Het goed bijgewoonde Ethisch Forum ging door op donderdag 7 december 2017 en had als thema:  "What place (if any) for academics in our post-truth era?".

Alle presentaties staan on line op de website va het Ethisch Forum, evenals de "concluding remarks" door Philippe Van Parijs.

Indien er voldoende belangstelling is, richt de Universitaire Stichting; in samenwerking met prof. Rammeloo, ere-directeur van de Plantentuin van Meise en lokale gidsen, voor haar leden en hun partner een tweedaagse uitstap in naar Leiden (Nederland) op donderdag en vrijdag 19/20 april 2018. Geïnteresseerden kunnen nu al hun interesse melden aan mevr. Hilde Garmyn ( on line (bij voorkeur) - of per e-mail - fu.us@universityfoundation.be of tel 02/545 04 07).

Het precieze programma van de bezoeken ligt nog niet vast, maar boeiend wordt het zeker. Toch zullen we af en toe de ogen moeten sluiten omwille van het grote aanbod van bijzondere winkels in een sfeervolle setting, want anders zullen twee dagen te kort zijn voor een eerste kennismaking. Reis per trein. Gegevens over prijs en andere praktische afspraken volgen later. 

 

Zoals vorig jaar kunnen wij onze leden, dankzij de goede samenwerking met de Koningin Elisabethwedstrijd, goede plaatsen aanbieden voor de Koningin Elisabethwedstrijd 2018 voor zang. 

Voor de mogelijke formules en de inschrijvingsmodaliteiten klik hier.

De leden van de Club van de Universitaire Stichting en hun partner zijn van harte uitgenodigd op de Nieuwjaarsreceptie op donderdag 25 januari 2018 om 17.30 u

De Universitaire Stichting zal in 2020 haar 100e verjaardag  vieren. Daarom willen we, in de aanloop naar deze verjaardag, in onze activiteiten herinneren aan  de geschiedenis van de Universitaire Stichting. We beginnen met het "Baeck-jaar" in 2018, ter ere van onze vorige Afgevaardigde Bestuurder Prof. Louis Baeck. In de loop van 2018 zullen enkele activiteiten georganiseerd worden die herinneren aan de belangstellingssfeer van prof. Baeck onder het motto "Met Prof. Baeck op reis in het werelddorp". 

Als aanzet wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie een korte dialoog gehouden over "Money, money, money... (naar een welgekend lied van ABBA) in de loop der eeuwen". Deze dialoog wordt ingeleid en gemodereerd door Minister van Staat prof. Mark Eyskens (KU Leuven). Zullen aan het woord komen:
Prof. Jacqueline Leclercq-Marx (ULB) over "Monnaie et fausse-monnaie dans l’art roman",
Prof. Michel Flamée (VUB) over "Bitcoin of bittere coin".

Inschrijving.

Dinsdag 23 januari 2018; Lunch-debat (N/F) "Welke Frans-Duitse samenwerking voor een nieuw Europa?met Prof. Dr. Luuk van MiddelaarUniversiteit Leiden, en de heer Ghislain d'HoopBelgisch Ambassadeur in Berlijn. 

Mede naar aanleiding van de recente publicatie van het boek van Luuk van Middelaar (prof. Univ. Leiden en voormalig medewerker van em.voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy) over "De nieuwe politiek van Europa" wordt een lunchdebat georganiseerd over de vraag hoe de Europese architectuur er zou kunnen uitzien na de Brexit nu President Macron, de (verzwakte ?) Kanselier Merkel en Commissievoorzitter Juncker blijkbaar bereid zijn Europa opnieuw vorm en dynamiek te geven. Het is hierbij bijzonder belangrijk ook inzicht te krijgen in de actuele Duitse politieke situatie met betrekking tot Europa waarbij beroep is gedaan op de heer Ghislain d'Hoop, Belgisch ambassadeur te Berlijn. 

Deelnameprijs: 33 € voor leden van de Universitaire Stichting en hun partner, 38 € voor niet-leden. Inschrijven en betalen vóór 16 januari 2018. 
Inschrijvingsformulier.

Wij kunnen onze leden goede plaatsen aan een gereduceerde prijs aanbieden voor het Galaconcert van de Muziekkapel Koningin Elisabeth in BOZAR op vrijdag 23 maart 2018.

Concert met de Solisten van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, Sophie Koch, het Antwerps Symfonieorkest, het Octopus Koor en Bart Van Reyn.

Programma: Stabat Mater van Rossini en Aria's van Mozart.

Ledenprijs: cat. 1 : 45 €, cat. 2 : 32 €

Deelname aan receptie (facultatief) tijdens de pauze: 30 €

Inschrijvingsformulier.  Inschrijven voor 15 februari 2018.

Pagina's